In de zomervakantie kan jouw kind naar zomerkamp. Zomerkamp zou je ook kunnen zien als een vorm van kinderopvang, al valt het niet onder de Wet Kinderopvang. Voor ouders, die het erg druk hebben kan vakantiekamp een uitkomst zijn. Maar bovenal: voor veel kinderen is een week de bossen in, survivals of sporten met leeftijdsgenoten een grote wens.
Voor kinderen, die niet met hun ouders op vakantie kunnen, is zomerkamp een fijne manier om toch op vakantie te gaan in de basisschoolvakantie. Omdat het in Nederland nog niet heel gangbaar is om op zomerkamp te gaan hebben we hier een aantal veelgestelde vragen over zomerkamp bij elkaar gezet.
De meeste organisaties bieden vakantiekamp aan voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 15 jaar. Meestal worden de groepen wel naar leeftijd ingedeeld, bijvoorbeeld van 6- 9 jaar, 10-12 jaar en 13-15 jaar.
De meeste organisaties bieden een zomerkamp van een week aan. Maar er zijn ook zomerkampen waar je je voor een aantal dagen voor op kunt geven.
De kosten variëren per aanbieder, maar doorgaans betaal je voor een week tussen de 100 en 400 euro. Daarmee kan het een stuk goedkoper uitvallen dan het inkopen van extra uren bij jouw eigen kinderopvangorganisatie. Overigens betaal je vaak wel de contractueel afgesproken uren van de kinderopvang, ook als je besluit je kind een week niet te laten komen.
Veel zomerkampen hebben een thema, bijvoorbeeld survival, dieren, surfkamp, scoutingkamp, musicalkamp of je leert zelfs een taal tijdens taalkamp. Christelijke jongerenorganisaties organiseren ook vaak jaarlijks een zomerkamp.
Je kunt makkelijk zelf zomerkampen zoeken en vergelijken op internet, een voorbeeld van zo’n overzichtspagina is zomerkampen.net. Om er zeker van te zijn dat het een organisatie is die bij jou past, raden we je aan om ook telefonisch contact op te nemen en te zoeken naar reviews van het zomerkamp van andere ouders. Je zult een aantal commerciële organisaties aantreffen, die zomerkampen aanbieden.
Maar er zijn ook stichtingen, die een zomerkamp organiseren omdat ze vinden dat elk kind recht heeft op vakantie. Dat zijn vaak stichtingen, die al jarenlang zomerkampen organiseren en waar jaarlijks dezelfde kinderen naartoe gaan en de organisatie voor een deel bestaat uit vrijwilligers, die vroeger zelf ook op zomerkamp gingen.
Sommige ouders kunnen geen vakantie opnemen in de basisschoolvakantie in verband met hun werk, sommige ouders zijn zelf lichamelijk niet in staat om op vakantie te gaan of hebben niet de financiële middelen om met het hele gezin op vakantie te gaan.
Kinderen vinden een week op pad gaan met elkaar vaak erg leuk. Ze maken elkaar dus ook enthousiast en hebben zin om een week weg te gaan.
De eerste en tweede dag kan je kind last krijgen van heimwee. Stop in de bagage daarom een brief of stuur naar het adres van het kamp twee dagen voor vertrek alvast een brief.
Zet overal de naam van je kind op. Overal! Gebruik daarvoor labels of een watervaste stift.
Meer ondergoed en sokken is altijd handig.
Tot slot wensen we je kind heel veel plezier op zomerkamp!
Heb je ervaring met zomerkamp? Laat het hieronder weten!
Wil je liever dat je kind in de buurt blijft? Kijk dan welke mogelijkheden kinderopvang bij jou in de buurt biedt.
Foto: Het vakantiekamp
Het inhuren van een nanny is een belangrijke beslissing die zorgvuldig moet worden overwogen. Er…
Een nanny in de buurt kan een geweldige oplossing zijn voor drukke gezinnen die op…
Het vinden van een betrouwbare oppas in de buurt kan soms lastig zijn, vooral als…
Het vinden van de juiste nanny voor jouw kind kan een uitdaging zijn, vooral als…
Het bezoeken van een kinderopvang is een belangrijke stap in het selectieproces. Het stelt je…
Als het gaat om de zorg voor jouw kind, zijn er verschillende opties om te…
View Comments
Ik heb zelf goede herinneringen aan zomerkampen. Toch zou ik mijn eigen kind niet snel op zo'n kamp sturen. Dan maar een weekje of wat extra vrij nemen.