Het aantal kinderen dat naar kinderdagverblijven gaat is enorm toegenomen de afgelopen maanden. Maar in de kinderopvang heerst een groot personeelstekort. Daardoor worden de wachtlijsten in de kinderopvang weer steeds langer, bevestigt Boink, de belangenorganisaties van ouders. In sommige plaatsen in Nederland staan kinderen al meer dan een jaar op de wachtlijst. Met name de maandag, dinsdag of donderdag zijn erg in trek.
Tekorten in steden
De tekorten zijn met name in de randstad aan de orde. Toch heeft ook Groningen ook wachtlijsten. Het problemen is in steden meer aan de orde dan in dorpen. ‘De wachtlijsten zijn vooral te verhelpen door meer personeel’, aldus Muriëlle Springer van kinderopvangorganisatie Kinderrijk in Amsterdam en Amstelveen. “Ik zou zo drie extra vestigingen kunnen openen, als ik kijk naar hoeveel vraag er is. Maar het lukt me niet om daarvoor de mensen te vinden.”
Familie als opvang
De lange wachtlijsten zorgen ervoor dat ouders naar een oplossing moeten zoeken. Omdat er ook niet veel gastouders zijn, vallen ouders vaker terug op familieleden zoals opa’s en oma’s. ‘Zij zijn eigenlijk onze grootste concurrent.’, aldus Springer. ‘Maar doordat zij langer moeten doorwerken, hebben ze niet altijd tijd.’
Ingrijpen is noodzakelijk
Boink doet een oproep aan het kabinet om in te grijpen in de kinderopvang. “Er is maar één boodschap: overheid, je moet die financiering stabiel houden. Zorg dat er regelmaat en rust komt.” Volgens Jellesma is het vervolgens aan werkgevers om het werk in de kinderopvang aantrekkelijk te maken. Het tekort aan pedagogische medewerkers is met name ontstaan in de economische crisis. Toen zijn veel pedagogisch medewerkers overgestapt naar andere beroepen. Het tekort leidt ertoe dat ouders soms zelf voor een groep staan.