Categories: Kosten en toeslagen

Waarom een boete voor te laat ophalen bij het kinderdagverblijf niet werkt

Voor medewerkers van een kinderdagverblijf is het ontzettend vervelend als ouders de kinderen te laat ophalen. Jouw werktijd is voorbij en je hebt zelf misschien ook een gezin thuis dat zit te wachten. Daarom zijn er kinderdagverblijven die ouders een boete geven als ze hun kind te laat ophalen. Dat klinkt als een simpel en effectief idee. Toch blijkt uit onderzoek dat een boete er toe leidt dat meer ouders hun kind te laat op komen halen.

De situatie waarin je geen boete krijgt als je je kind te laat ophaalt

Je hebt een kind op het kinderdagverblijf en de uiterste afhaaltijd is voor jou heel lastig te halen. Met een beetje tegenslag zoals een file kom je al snel te laat. Alle kinderen zijn al weg en alleen jouw kind zit nog bij de leidster. Je voelt je bezwaard tegenover je kind en tegenover de medewerker van het kinderdagverblijf. Want aan haar gezicht zie je al dat ze ook graag naar huis wil. Je verontschuldigt je nog een keer en gaat snel richting huis met je kind.

De situatie mét boete voor het te laat ophalen van je kind bij het kinderdagverblijf

Het is vijf uur en om op tijd op het kinderdagverblijf te komen moet je nu direct in de auto springen. Maar je baas komt er aan en vraagt of je alsjeblieft nog even een telefoontje wilt doen. Je weet dat je daarmee veel goodwill kweekt bij je baas en ach, een telefoontje is niet zo erg. Je weet ook dat je nu te laat gaat komen op het kinderdagverblijf om je kind op te halen. Maar, de goodwill van je baas is je nu even meer waard dan het geldbedrag dat je moet betalen als boete. De boete beschouw je nu als een prijs voor een kwartier later ophalen. Als je hebt betaald heb je aan de afspraak voldaan en hoef je je dus niet schuldig te voelen. Uiteraard is er wel een omslagpunt, als de boetes echt heel hoog worden.

Onderzoek naar boetes voor het te laat ophalen van een kind

Uit onderzoek in Israel bleek dat het instellen van een boete ertoe leidde dat de service van het kinderdagverblijf om te wachten terwijl het eigenlijk al gesloten was, nu werd geïnterpreteerd als dienstaanbod.

[Reacties op dit artikel zijn welkom. Vooral opbouwende reacties, die andere kinderdagverblijven kunnen helpen om met het ’te laat-probleem’ om te gaan zijn van harte welkom. Reageer altijd met respect.]

Janny Blokhuis

Janny Blokhuis is een ervaren pedagogisch adviseur met meer dan 15 jaar ervaring in de kinderopvangsector. En heeft gewerkt met diverse kinderopvangcentra om hun pedagogische beleid en programma's te verbeteren. Janny is gepassioneerd over de ontwikkeling van jonge kinderen en gelooft sterk in de kracht van een stimulerende en veilige opvangsomgeving.

View Comments

  • Wat een onzin die boete, bij BSO Het Kraaienest in Zeist doen we helemaal niet moeilijk over een keer te laat komen. Het kan iedereen een keer gebeuren, file, gladheid, trein vertraging. Als leiding daar relaxt mee om gaan valt het in de praktijk wel mee hoe vaak het gebeurt. Ouders doen dan nog meer hun best om op tijd te komen, of je krijgt later een bos bloemen of wat lekkers. De kinderen vinden het ook niet erg, leuke spelletjes spelen nog wat te drinken en een koekje! Wedstrijdje wie er als laatste wordt opgehaald! Leiding wisselt elkaar af, zodat niet altijd de zelfde langer blijven. Daar naast hebben we vanaf 1 januari 2014 de openingstijden verruimd naar 19:00 uur! Dat helpt ook!

    Conny Perk
    BSO Het Kraaienest

    • Wij zijn al open tot 19 uur. En dan komen er toch nog geregeld ouders te laat (vaak dezelfde). Wij zijn vol begrip als een ouder een keer te laat komt, kan gebeuren. Maar bij ouders die geregeld te laat komen, word het begrip steeds minder. Excuus, bloemen of iets anders word echt niet vaak gedaan. Nee die ouders die vaak te laat zijn willen dan nog een volledig uitgebreide overdracht! Waardoor je ruim na werktijd weg kan.

    • Zelf heb ik een kleinschalige opvang.
      En daarom flexibel.
      Mijn openingstijden zijn al van 06.30-18.30.
      Ouders betalen voor 11 uur opvang.
      Terwijl ik er 12 uur open ben.
      Indien men wenst kan men eten mee geven(warm)voor het avond eten.
      En te laat komen doet gelukkig niemand.
      Al met al tevreden ouders, kinderen en ik zelf ook.

    • We hebben op ons kdv ook een ouder gehad, die er een handje van had, open tot 18.30 en om 18.45 aan komen zetten, zonder excuses!
      De eerste paar keer deden we nog een spel met het kindje, maar toen het bezig bleef, pakten we de spullen deden de jassen aan en gingen bij de deur staan wachten, het kindje kreeg wel ruimte om te spelen.
      Met twee pmers die bij de deur staan (wij sluiten niet alleen) moet het op de ouder confronterend overkomen, en werd het dan ook al beter.
      Het te laat ophalen stopte, toen een collega de betreffende ouder rustig in de winkel het avondeten zag uitkiezen... Het was toen 18.35, de ouder voelde zich betrapt....
      Een boete had geen zin gehad, dan had de ouder nl aangegeven dat er voor betaald wordt.
      Gelukkig was dit een uitzondering, veel ouders bellen of zorgen ervoor dat iemand anders het kindje op komt halen.

    • Wij hebben een fantastische gastouder die t prima vind om flexibel te zijn. Kom ik eens te laat dan heeft mijn kind lekker gegeten en merkt t niets van te laat ophalen want er zijn nog meer kindjes. Ik geef deze topper flex mama regelmatig een bosje bloemen een mooie kadobon en kadootjes voor haar kindjes bij belangrijke dagen zijn heel normaal en andersom voor verjaardagen worden onze meiden ook niet vergeten. We hebben een heel fijne band en boetes zou die band alleen maar aantasten. Onze flex mama Wendy is onvervangbaar en van cruciaal belang voor mij om ontspannen moederschap en een full time baan zonder familie in de buurt te kunnen combineren. Petje af voor de flex mama's en speciaal die van ons!

  • Helaas is dit een studie/onderzoek dat is gebaseerd op kinderopvang in Israel. De ouders in Israel hebben niet dezelfde wensen en behoeftes als die van in Nederland. Daarnaast zijn de verschillen in een cultuur, waarin men andere overwegingen wel of niet accepteren. Hiermee wil ik zeggen dat ik graag een studie/onderzoek zou willen lezen dat in Nederland is gehouden, en eventueel per provincie.

    • Hallo Odette, wij hebben een dergelijk onderzoek in Nederland niet gevonden. Mocht je die wel kennen dan horen we het graag. Natuurlijk zullen er verschillen zijn. Maar op dit punt leken er toch vooral overeenkomsten te zijn.

    • Wij hebben de afspraak : 3 x te laat is dan pas een boete, de eerste 2 keer geven we een "waarschuwing" en 3e keer is "pas" betalen.

      Mijn persoonlijke mening, als ouders van te voren bellen dat ze het niet redden altijd vragen of ze niet iemand anders hebben om hun kind op te halen..
      en als ouders excuses aanbieden en je ziet dat ze er echt van balen ben ik daar niet zo moeilijk in. Ook is mijn ervaring helaas ouders die het niets boeit, alsof wij leidsters geen leven buiten het kdv hebben...

  • Een boete is zeker niet de manier. Ouders denken dan al gauw: ik betaal er toch voor. Bij frequent te laat komen is het misschien nodig om het aanbod aan te passen.
    Wij gaan ervan uit dat ouders het niet expres doen!

  • Als dit beboet wordt zullen er nog meer kinderdagverblijven moeten sluiten en zal er meer flexibelere opvang gezocht worden. Dus kies maar. Of een beetje later thuis of helemaal geen werk.

    • Monique, jij werkt zelf duidelijk niet in de kinderopvang en komt je kinderen geregeld te laat halen? Ik vind de zin : "dus kies maar, of een beetje later thuis of helemaal geen werk" echt respectloos naar alle hardwerkende pedagogisch medewerkers!! Vaak maken we (ja ik ben ook een groepsleidster) lange dagen van 7.15 - 18.00 en vinden het dat ook fijn als we op de afgesproken tijd naar huis kunnen. Of onze kinderen ophalen bij een ander kdv ( waar wij anders zelf weer te laat komen ophalen! ) en daarbij is het volgens mij niet zo moeilijk om even te bellen om te laten weten dat je een keer later bent. Normaal zit heel nederland ook de hele dag met de telefoon in onze handen! Afspraken zijn afspraken! Bij een dokter ben je ook optijd toch??

    • Lekker makkelijk Monique van Deurzen..... Je weet wat de openingstijden zijn van het kdv dus hou je je ook eraan!!!! ... Niemand zegd iets als je belt en zegd dat het door omstandigheden ( file) later bent ... Maar mensen met jou instelling, die denken dat ze zich niets aan afspraken houden, zorgen ervoor dat er boetes überhaupt nodig zijn!

    • Het is gewoon heel simpel als ze iets meer betalen is er verlengde opvang. Maar dit vinden de ouders vaak weer te duur. Maar zo weten de leidsters wel waar ze aan toe zijn. Ik denk dat je zelf ook wel graag wilt weten hoe laat je werkdag eindigd. Wij hebben ook nog een eigenlijk leven en savonds afspraken. Dus de opmerking een beetje later thuis of geen werk.. vind ik belachelijk. Op den duur blijft het ook niet bij 5 min. Een supermarkt sluit ook zijn deuren na een bepaalde tijd.

    • Ik vind ook dat ouders zich aan de afspraken moeten houden. Pedagogisch medewerkers zijn ook mensen die een leven hebben na het werk. Ik heb zelf meegemaakt dat ouders leuk aan komen lopen met een volle boodschappen tas, te laat en ik moet dat nog gaan doen, koken enz. Ik begrijp het aan de ene kant wel, dan kunnen ze meteen naar huis. Maar zoals er al is gezegd rond maar eerder af op je werk, dan kunnen wij allebei "op tijd" thuis komen. Tuurlijk kan het een keer gebeuren dat er echt iets aan de hand is en dat een ouder laat komt, het mag wel even gemeld worden. Wij zijn allemaal mensen. Gewoon meer rekening houden met elkaar en geen boetes.

  • Ik ben zelf al geruime tijd werkzaam in de kinderopvang. En ook bij mij op het werk gebeurt het wel eens dat een ouder te laat komt. Je hebt ouders die nooit te laat komen en dan doen we ook echt niet moeilijk (omdat het iedereen een keer kan overkomen). Maar je hebt ook ouders die regelmatig te laat komen, dr niet eens hun excuses voor aanbieden, niet snappen dat je zelf ook nog een leven hebt na sluitingstijd (een eigen gezin/afspraken). Wij werken zelf niet met geldboetes (maar dat heeft bij ons ook geen zin, de ouders op mijn werk kunnen het makkelijk missen). Heb ooit ook wel eens gehoord van een dagverblijf die 2x waarschuwd bij te laat komen en bij de 3e keer te laat mag een ouder zijn kind een dag niet brengen. Weet niet of dat werkt. Maar misschien het proberen waard???

    • Vaak is de reden dat men kinderopvang kan betalen het feit dat ze enorme bedragen aan kinderopvangtoeslag ontvangen. Wil je de ouders echt financieel straffen, zorg er dan voor dat het boete bedrag duidelijk vermeldt staat op facturen/jaaroverzicht. Maak dus een onderscheid tussen de kosten voor de opvang (wat wel vergoed wordt) en het boete bedrag (wat niet vergoed wordt)

  • Het lijkt me verschrikkelijk voor een kind als die als enige zit te wachten. Ik voel me al schuldig als ik 10 minuten te laat ben..

  • Bij mij krijg je geen boete... Daarom ben ik zo flexibel met mijn gastouderopvang. Ouders geven een belletje kids mogen aan tafel schuiven als het nodig is. Is allemaal geen probleem

  • Ik vind het absoluut regelrechte onzin!!! Wat er ook gebeurd, je kind staat op de eerste plaats en daar kom je niet te laat!!dan vertrek je eerder als je weet dat er files staan, rond je je werk kwartier eerder af dat als je baas komt voor een telefoontje je die speling nog hebt! Je haalt je kind om de afgesproken tijd op , einde discussie! Boetes ja het zou kunnen helpen maar op het moment dat je als ouder het je kind aandoet te laat te konen ben je niet goed bezig als ouder zijnde!! Wij werken in de horeca en dan weet je nooit hoelaat je klaar bent, als 1 van ons het niet red ze op tijd op te halen dan doet oma of 1 van de opa's het wel, maar in ieder geval op tijd!!!

    • Niet iedereen zit in dezelfde situatie dus het is natuurlijk makkelijk om te zeggen kom niet te laat. Ik geloof echt dat ouders dit niet met opzet doen en echt op tijd willen komen maar soms kun je niet anders. Ik vind uw opmerking dus kort door de bocht.

    • Niet mee eens. Ik heb op een administratie van een kinderopvang gewerkt en je hebt het niet altijd in de hand om op tijd te zijn. Wij hebben hele erge winters meegemaakt waarbij ouders drie uur van te voren naar huis gingen om hun kind op te halen, maar het door ijzel en of zware sneeuwval echt niet om te doen was. Dat is overmacht.
      Maar er zijn ook ouders die structureel te laat kwamen en die namen de boete voor lief.

    • En op een bruiloft, begrafenis etc.. Precies, je kunt gewoon op tijd komen.
      Als het kind naar school gaat dan dien je hem ook op tijd te brengen of zorgen dat hij op tijd is. Bij onze creche wordt er geen boete gegeven maar je moet wel voor de extra tijd betalen.

  • Ik moet helaas toe geven dat ik de kleine af en toe te laat kom ophalen. Maar als de kleine naar de opvang gaat, zit ik in het ziekenhuis voor een zware behandeling. En ik ben afhankelijk van de taxi, helaas komen die nog wel eens te laat. Maar ik bel dan altijd even naar de opvang om te vertellen dat ik wat later kom. En eens in de zoveel tijd trakteer ik ze op een kleinigheid omdat ze er nooit een probleem van maken.
    helaas is de situatie bij mij soms niet anders, maar ik baal hier wel erg van. Ik vind ook dat ouders het even moeten laten weten als het wat later wordt.

Recent Posts

Waar moet je op letten bij een nanny inhuren?

Het inhuren van een nanny is een belangrijke beslissing die zorgvuldig moet worden overwogen. Er…

3 maanden ago

De voordelen van een nanny in de buurt

Een nanny in de buurt kan een geweldige oplossing zijn voor drukke gezinnen die op…

4 maanden ago

Tips om een betrouwbare oppas in de buurt te Vinden

Het vinden van een betrouwbare oppas in de buurt kan soms lastig zijn, vooral als…

5 maanden ago

Hoe vind je de perfecte nanny in jouw buurt?

Het vinden van de juiste nanny voor jouw kind kan een uitdaging zijn, vooral als…

5 maanden ago

De belangrijkste vragen om te stellen tijdens een bezoek aan een kinderopvang

Het bezoeken van een kinderopvang is een belangrijke stap in het selectieproces. Het stelt je…

5 maanden ago

Kinderopvang versus Gastouderopvang: Wat past het beste bij jouw gezin?

Als het gaat om de zorg voor jouw kind, zijn er verschillende opties om te…

5 maanden ago