Hoe weet/merk je of je kind het wel of fijn vindt op de door jou gekozen kinderopvang?
Je besteedt je kind een hele dag uit en daarom moet het wel een plek zijn waar jij vertrouwen in hebt en waar je kind het naar de zin heeft. Na het kiezen van de juiste kinderopvang geef je de controle uit handen en is het hopen dat je kind het naar zijn zin heeft en dat hij/zij er ook educatief gezien ook baat bij heeft. Kleine kinderen kunnen nog niet zo goed communiceren, om te weten hoe de kinderopvang bevalt is het daarom belangrijk dat je goed let op de signalen die je kind geeft.
Dit zie je bijvoorbeeld op het moment dat je de opvang noemt: Je kindje wordt direct al enthousiast. Afhankelijk van de leeftijd kan dit enthousiasme zich op verschillende manieren uitten: Van lachen tot liedjes zingen en van maken van uitbundige bewegingen tot het verhalen van hele vertellen over een van de andere kinderen zijn uitingen van blijdschap.
Als je je kind komt ophalen bij een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, gastouder of peuterspeelzaal, dan valt het snel genoeg op of je kind blij is om je te zien of dat hij/zij graag nog wat langer zou blijven. Vanaf het moment dat kinderen zichzelf kunnen verplaatsen zullen zijn op de plek waar ze zich het prettigst bij voelen. Als de treinbaan of poppenkast leuker is dan de ouders, dan zit het wel goed. Baby’s hechten waarde aan menselijk contact, wanneer zij het net zo prettig vinden in de armen van de leidster als in jou eigen armen, dan zit dit meestal ook wel goed.
Lacht je kind veel en speelt het graag samen met de andere kinderen in de groep? Kinderen die zich niet zo prettig voelen kiezen meestal een werkje dat ze alleen kunnen doen en doen dit vaak op zo’n manier dat ze ook niet zo veel contact met de andere hoeven te hebben. Als dit strucureel gebeurd zul je hier in het overdrachtdocument van het KDV een opmerking over vinden en ook kun je er zelf natuurlijk altijd een vraag over stellen.
Als je kind moe terugkomt van een middagje kinderopvang, dan is de kans groot dat hij / zij zich enorm vermaakt heeft en daardoor geen tijd had voor het middagslaapje. Moe zijn kan ook betekenen dat je kindje zich onvoldoende prettig voelt en dat het daardoor niet kan slapen.
Wanneer je kind de gebruiken van van de kinderopvang ook thuis gaat toepassen, dan weet je dat er daar dingen gebeuren die hij / zij zo leuk of normaal vind dat die dingen wat je kind betreft ook thuis mogen worden ingevoerd. Het zingen van liedjes die je zelf niet kent of een moment van stilte voor het eten zijn voorbeelden van gedrag dat je kind overneemt van de kinderopvang.
Indien je kind steeds vaker begint te huilen als hij langer op de opvang zit, dan heeft de kinderopvang waarschijnlijk geen goede invloed op je kind. Let op dat kinderen in elke fase in de groei een ander karakter kunnen laten zien. Het is dus lang niet altijd zo dat de kinderopvang de oorzaak is van extra huilmomenten.
Kinderen zijn van nature niet bang, maar onderzoekend aangelegd. Als ze te vaak negatieve reacties krijgen op hun onderzoek, dan zal deze onderzoekende houding langzaam veranderen naar een wat passievere houding die vaak als banger en achterdochtiger wordt gezien. Het leren van oorzaak en gevolg is waardevol, maar de consequenties mogen zeker in de eerste jaren niet te zwaar zijn. Als je merkt dat je kind niet meer zo graag een nieuw avontuur aan gaat, dan is het tijd om uit te zoeken waar dit vandaan zou komen.
Als je kind niet graag wilt vertellen wat er op de opvang gebeurt, dan kan dat een indicatie zijn dat hij/zij het er niet naar zijn zin heeft. Mogelijk schaamt hij/zij zich voor de gebeurtenissen of er gebeurt er gewoon te weinig om hem/haar geinteresseerd te houden. Jammer want de kinderopvang is niet alleen een opvang, maar moet ook bijdragen aan het plezier en de ontwikkeling van je kind.
Bespreek en verander
Op het moment dat het duidelijk is dat je kind het niet naar zijn zin heeft dan zijn er een aantal stappen die je kunt doorlopen voordat je een nieuwe kinderopvang zoekt.
Allereerst moet je in gesprek gaan met je kind en met de kinderopvang. Hebben zij ook gemerkt dat je kind het niet naar zijn zin heeft of was ze niets opgevallen? Staat er in het overdrachtsboekje al iets geschreven over erg vaak herhalende bezigheden, humeur, etc? In dat geval heeft de kinderopvang dit ook in de gaten gehad, maar als het niet zo is, dan kun je het overdrachtboekje gebruiken om dit op een luchtige manier bespreekbaar te maken.
Als je in gesprek bent met je kinderopvang, neem dan de tijd dat je kind al bij deze opvang zit mee in de overweging. Het ritme bij een kinderopvang kan anders zijn dan thuis. Het kind krijgt op een andere manier aandacht en ook zijn de ouders niet constant in de buurt. Er gelden andere regels op de kinderopvang en ondanks dat kinderen de verschillende regels per verschillende plaats snel weten, betekent dat niet dat ze zich daar ook in kunnen vinden. Geef het daarom tijd zodat je kind kan wennen aan de andere omgeving. Dit duurt bij het ene kind langer dan bij het andere.
Probeer samen met je kind te achterhalen waar het probleem precies zit. Pesten, schaamte, eetgewoonten etc. zijn vaak redelijk makkelijk aan te pakken. Door samen met de kinderopvang hier goede afspraken over te maken kan het probleem vaak zo verholpen zijn. Je kinderopvang zal er alles aan doen om hier aan mee te werken want een slechte naam zal onherroepelijk tot minder klanten leiden.
Als je met je kinderopvang in overleg bent over de mismatch, en daarbij zijn jullie uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat een andere kinderopvzng een mogelijk oplossing zou kunnen bieden, neem dan ook de volgende aspecten mee in de overweging:
Locatie en reistijd
De nieuwe kinderopvang zal ergens anders gelegen zijn en dit heeft mogelijk gevolgen voor de reistijd en dagindeling.
Nieuwe omgeving is weer opnieuw wennen
Een nieuwe kinderopvang betekend een nieuwe omgeving waar een kind opnieuw aan moet wennen. Kinderen houden er niet van om een vertrouwde omgeving achter te laten. Er zal opnieuw aan de nieuwe omgeving gewend moeten worden en dit kan ook de nodige spanningen met zich meenemen.
Nieuwe vriendjes die mogelijk minder in de buurt wonen
Als de nieuwe kinderopvang verder van huis weg ligt, dan zal je kind vriendjes gaan maken met kinderen die ook verder van huis wonen. Hierdoor is contact onderhouden moeilijker en het zal minder gebeuren dat je kind bij een vriendje kan spelen etc. Naast de kinderopvang zijn er dus minder mensen in de buurt waar je – indien nodig – op terug kunt vallen.
Je hebt geen garanties dat het daar beter gaat
Een nieuwe kinderopvang is geen garantie dat het daar beter zal gaan. Allereerst moet je er zelf vertrouwen in hebben in de nieuwe opvang want anders zal je kind er al bevooroordeeld naar toe gaan. Als je hebt kunnen achterhalen waarom het op de vorige kinderopvang niet goed ging, dan kun je hier wel beter rekening mee houden bij de nieuwe keuze.
Financiele consequenties
Het veranderen van kinderopvang heeft ook financiele consequenties. Zo kan het uurloon van een nieuwe kinderopvang anders zijn en ook zou het kunnen dat het nog lopende contract bij je huidige kinderopvang uitgezeten moet worden. Vanuit het maatschappelijk aspect zou een goede kinderopvang, waarmee in overleg is besloten dat een andere kinderopvang de beste oplossing is, van deze contractregels kunnen afwijken.
Het inhuren van een nanny is een belangrijke beslissing die zorgvuldig moet worden overwogen. Er…
Een nanny in de buurt kan een geweldige oplossing zijn voor drukke gezinnen die op…
Het vinden van een betrouwbare oppas in de buurt kan soms lastig zijn, vooral als…
Het vinden van de juiste nanny voor jouw kind kan een uitdaging zijn, vooral als…
Het bezoeken van een kinderopvang is een belangrijke stap in het selectieproces. Het stelt je…
Als het gaat om de zorg voor jouw kind, zijn er verschillende opties om te…