Categories: Overig

Veilig gebruik van social media

Veel ouders proberen het moment dat hun kind gebruik gaat maken van social media zoveel mogelijk uit te stellen. Maar op een gegeven moment ontkom je er niet meer aan en heeft je kind een account aangemaakt op Snapchat, TikTok of Instagram. Maar hoe zorg je er als ouder voor dat je kind dit op een zo veilig mogelijke manier doet? Lees hier de tips.

Begin op tijd met voorlichting

Veel ouders beginnen pas met voorlichting van het gebruik van social media als de kinderen al een account hebben. Het is beter om hier eerder bij te zijn en je kinderen op jonge leeftijd al uit te leggen wat social media is, waar ze op moeten letten en wat de gevaren zijn. Vertel welke gegevens je wel en niet kan delen op het internet. Als je kind al op social media zit, kan deze informatie te laat komen en is het kwaad misschien al geschied.

Maak duidelijke afspraken

Maak met je kind duidelijke afspraken over het gebruik van social media. Hierbij horen natuurlijk afspraken over tijden en tijdstippen dat het kind op social media mag. Spreek bijvoorbeeld af dat er aan tafel geen telefoon gebruikt wordt en bij het naar bed gaan blijft de telefoon beneden. Het is belangrijk om hier zelf ook het goede voorbeeld in te geven. Ook volwassenen maken zich er schuldig aan om te veel achter een smartphone te zitten. Dan is het logisch dat de kinderen dit gedrag overnemen.

Blijf in gesprek met je kind

Veel ouders hebben de neiging om bovenop het social media gebruik van hun kinderen te zitten. Dit uiten ze door constant te checken wat ze doen en bepaalde social media te verbieden. Echter bestaat de kans dat je kind dan dingen stiekem gaat doen en niet meer vertelt als hij bijvoorbeeld iets ergs is tegengekomt op social media. Je kind kan dan nergens met die informatie naar toe. Het is verstandiger om als ouder de controle wat los te laten en juist in gesprek te blijven met je kinderen. Vraag geïnteresseerd naar wat het kind allemaal tegenkomt op social media, zonder er meteen een oordeel over te vellen. Dan is de kans veel groter dat je kind er open en eerlijk over is. In die zin heb je op die manier veel meer controle over het social-mediagebruik van je kind, dan als je de touwtjes heel strak probeert te houden.

Praat met andere ouders

Het praten met andere ouders erover kan ook helpen om ervaringen te delen en adviezen te vragen. Je staat er als ouder zeker niet alleen voor en vrijwel iedere ouder krijgt met deze opvoedingskwestie te maken. Op de website van Mediawijsheid.nl staan veel tips voor het veilig gebruik van internet.

Janny Blokhuis

Janny Blokhuis is een ervaren pedagogisch adviseur met meer dan 15 jaar ervaring in de kinderopvangsector. En heeft gewerkt met diverse kinderopvangcentra om hun pedagogische beleid en programma's te verbeteren. Janny is gepassioneerd over de ontwikkeling van jonge kinderen en gelooft sterk in de kracht van een stimulerende en veilige opvangsomgeving.

Recent Posts

Waar moet je op letten bij een nanny inhuren?

Het inhuren van een nanny is een belangrijke beslissing die zorgvuldig moet worden overwogen. Er…

2 maanden ago

De voordelen van een nanny in de buurt

Een nanny in de buurt kan een geweldige oplossing zijn voor drukke gezinnen die op…

3 maanden ago

Tips om een betrouwbare oppas in de buurt te Vinden

Het vinden van een betrouwbare oppas in de buurt kan soms lastig zijn, vooral als…

3 maanden ago

Hoe vind je de perfecte nanny in jouw buurt?

Het vinden van de juiste nanny voor jouw kind kan een uitdaging zijn, vooral als…

3 maanden ago

De belangrijkste vragen om te stellen tijdens een bezoek aan een kinderopvang

Het bezoeken van een kinderopvang is een belangrijke stap in het selectieproces. Het stelt je…

3 maanden ago

Kinderopvang versus Gastouderopvang: Wat past het beste bij jouw gezin?

Als het gaat om de zorg voor jouw kind, zijn er verschillende opties om te…

3 maanden ago