Wanneer jouw kinderen naar de kinderopvang gaan dan heb je zeer waarschijnlijk recht op kinderopvangtoeslag. Of het nu om de dagopvang, buitenschoolse opvang, gastouders of de crèche gaat. Het is belangrijk om jaarlijks te checken waar je precies recht op hebt.
De kinderopvangtoeslag is elk jaar onderwerp van gesprek in de politiek. Moet kinderopvang gratis worden of wat moet de hoogte zijn van de kinderopvangtoeslag? Elke politieke partij heeft een plan voor kinderopvang in het partijprogramma. Bij Kinderopvang.org helpen wij om jou wegwijs te maken in deze constant veranderde regels. Hieronder een overzicht hoe je het best kan zien of, en waar je recht op hebt.
Wat zijn de vereisten voor het ontvangen van kinderopvangtoeslag?
– Je kan enkel kinderopvangtoeslag krijgen voor jouw eigen kinderen.
– Het kind staat ingeschreven op jouw adres. Bij co-ouders zijn de regels anders. Meer daarover tref je op de site van
De Belastingdienst.
– Je moet het kind
‘onderhouden’. Dit is een juridisch begrip en betekent in feite het volgende: je ontvangt bijvoorbeeld kinderbijslag, een pleegouderbijdrage of je kan aantonen dat je het kind in
‘belangrijke mate’ onderhoudt. Dat laatste is het geval als je in 2024 per kwartaal minimaal € 519 (in 2023 was dit € 446) bijdraagt in het
‘levensonderhoud’ van het kind (bijvoorbeeld kleding en eten).
– Je moet werk hebben en belasting betalen over jouw inkomen. Het maakt niet uit of het werk fulltime of parttime is. Er is een uitzondering als je onbetaald meewerkt in de zaak van jouw partner. Er zijn nog een aantal
uitzonderingen om kinderopvangtoeslag te ontvangen als je niet werkt.
Hoe bereken je de kinderopvangtoeslag?
Het bedrag berekenen is compleet afhankelijk van het
inkomen dat jij of jullie als gezin hebben. Daarnaast gaat het ook om
de kosten die je maakt bij de kinderopvang. Stel dat je meerdere kinderen hebt, dan krijg je meestal een groter deel van de opvangkosten vergoed. Mensen met een laag inkomen met veel kinderopvang krijgen de meeste kinderopvangtoeslag.
Aangezien het niet eenvoudig is om voor iedereen één antwoord te geven op de vraag op hoeveel kinderopvangtoeslag je recht hebt, geven we hier twee links naar websites die super handig zijn en voor jou berekenen waar je recht op hebt:
1) Kinderopvangtoeslag berekenen
via BerekenHet.nl2) Proefberekening toeslagen maken
via De Belastingdienst.nlHoe vraag ik de kinderopvangtoeslag aan?
Het aanvragen van kinderopvangtoeslag gaat niet automatisch. Dit moet je zelf doen via de website van De Belastingdienst. Let op dat je de aanvraag doet binnen 3 maanden nadat de kinderopvang is gestart. Anders krijg je namelijk geen vergoeding van De Belastingdienst en moet je de kinderopvang dus zelf betalen.
De aanvraag voor toeslag kan je hier doen.
Wat te doen als je niet in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag?
Stel dat je niet aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag op grond van het bovenstaande dan adviseren wij jou om contact op te nemen met de gemeente waar je woonachtig bent. Het is namelijk zo dat je een bijdrage kan krijgen in de kosten bijvoorbeeld als er om sociale of medische redenen behoefte is voor opvang. Daarnaast zijn er natuurlijk ook opties om vrienden, familie of buren te vragen of zij kunnen helpen met de opvang.