Is de kinderopvang in Zweden beter dan in Nederland? Documentairemaker Jennifer Pettersson zoekt het uit! De in Zweden geboren Pettersson woont in Nederland en verlangt soms terug naar het land van haar herkomst. Haar ouders werken in Zweden meer dan in Nederland, maar hoeven zich minder zorgen te maken over hun kinderen. In Zweden is kinderopvang en onderwijs namelijk beter geregeld en zelfs nog goedkoper ook! In radioprogramma Opgejaagd van de VPRO gaat Pettersson op onderzoek uit.
Verschillen tussen Nederland en Zweden
Voor Jennifer Pettersson hangt er veel af van dit onderzoek. Want op basis van haar bevindingen besluit ze of ze in Nederland blijft of naar Zweden vertrekt. ‘Ik weet veel van beide landen’, aldus Pettersson. ‘Maar ik zal mij eerlijk openstellen voor nieuwe informatie.’ In de documentaires behandelt ze thema’s als de inrichting van een schooldag, het omgaan met ADHD of autisme en bijvoorbeeld de toetsvormen van de beide landen. Het lijkt erop dat Zweden beter scoort dan Nederland. In Nederland hebben we namelijk een duur systeem met hoogopgeleide, parttime-werkende moeders die veel thuis zijn met hun kinderen. Volgens Pettersson is de behoefte aan kwalitatief hoge kinderopvang daardoor niet groot. Ze hoopt in het programma te achterhalen wat de verschillen zijn tussen Zweden en Nederland rondom kinderopvang. ‘In Zweden zijn ze perfectionistisch en nemen geen genoegen met halve oplossingen. Hun systeem is gericht op het welzijn van het kind, maar ook op een gelijkheidsideaal, waarbij alle ouders het recht hebben om te werken.’ Volgens Pettersson komen scholen en kinderopvangcentra geld en mankracht tekort, waardoor ouders onder andere op scholen moeten meehelpen.
Is meer werken verstandig voor je gezinsleven?
Is het verstandig voor je gezinsleven om meer te werken? Pettersson geeft antwoord op deze vraag. ‘Misschien is dat juist een deel van de oplossing. Als vrouwen meer gaan werken, genereert dat veel belastinginkomsten die je in onderwijs en opvang kunt steken.’ Pettersson geeft aan dat we het in Nederland als een vorm van mishandeling zien als we onze kinderen vijf dagen per week naar de opvang te sturen. In zweden is het heel normaal. ‘Ouders zeggen: ‘We kunnen de kinderen thuis minder bieden dan de crèche, waar ze met andere peuters optrekken, veel ondernemen en buitenspelen.” Daar staat wel tegenover dat ouders in Zweden 480 dagen betaald ouderschapsverlof kunnen opnemen tot het twaalfde jaar. Daardoor kunnen ouders alsnog wel veel tijd doorbrengen met hun kinderen. De crèches in Zweden worden wel anders ingericht dan in Nederland. De Zweedse crèche noemen ze daar ‘voorschool’ en ze werken met een educatief programma. In Zweden heeft een deel van de kinderopvangmedewerkers daarom een universitaire opleiding.
De documentaires zijn terug te vinden via deze link. De laatste aflevering wordt 18 februari uitgezonden om 21:00.