Kinderopvangorganisaties kunnen een belangrijke rol spelen in het signaleren van kindermishandeling en kindermisbruik. Kinderen op de opvang worden namelijk door één persoon goed in de gaten gehouden, waardoor het mogelijk is om vermoedens van mishandeling vroeg te melden, meld het Vakblad Vroeg.
Misbruik en mishandeling komt bij veel jonge kinderen voor, aldus Jolanda van Manen van het Nederlands Jeugdinstituut. Daarom is dit onderwerp in de kinderopvang actueel. Toch valt er nog winst te behalen op het gebied van het op tijd signaleren van eventueel misbruik of mishandeling. Op dit moment worden veel vermoedens van mishandeling te laat of nog niet gemeld bij Veilig Thuis. Van de ‘Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling’, die bij het signaleren van belang is, kan volgens Van Manen nog veel effectiever gebruik worden gemaakt.
Dit betekent volgens van Manen niet dat PM-ers niet bezig zijn met het signaleren. De stappen voor het signaleren lijken soms best ingewikkeld en daarom raad zij aan om iemand binnen de opvang te hebben die te nemen stappen goed kent. Een van die stappen voor pedagogisch medewerkers is om vermoedens van mishandeling te bespreken met collega’s alvorens er met de ouders een gesprek plaatsvindt over zo’n vermoeden.
Vanaf 1 januari 2019 wordt de Meldcode aangescherpt. Vanaf dan moeten de zorgen over een kind altijd gemeld worden, om uiteindelijk te kunnen zorgen voor efficiënte hulp. Over die aanscherping van de Meldcode geeft Van Manen overigens op 24 mei aanstaande een workshop tijdens het congres Passende Kinderopvang.
Bron: Redactie Nationale Onderwijsgids