De opvoeding van een peuter valt niet mee. Soms zijn ze erg lief, maar soms kunnen ze daarentegen ook erg vervelend zijn. Peuters zijn vaak nieuwsgierig en daarmee willen ze ook graag dingen doen wat eigenlijk niet mag. Dat kan je geest behoorlijk uitputten. Hoe ga je hiermee om en wat kun je het beste wel of juist niet doen? Je leest het in dit artikel
Verlegenheid van peuters
Je zult merken dat peuters erg verlegen kunnen zijn. Over het algemeen praten ze liever niet met vreemden en aarzelen ze nog met enige regelmaat. Voor de opvoeding van je peuter is het verstandig om, bij de verlegen peuters, niet snel boos te worden. Dat kan er namelijk voor zorgen dat je peuter onzekerder wordt. Enige terughoudendheid is dan ook raadzaam. Over het algemeen is het iets waar peuters wel zelf overheen groeien, maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden.
Normen en waarden
Normen en waarden zijn tijdens de opvoeding van een peuter erg belangrijk. Het zijn de omgangsvormen en principes die wij belangrijk vinden. Waarden zijn de gedragspatronen die door ons allen worden bepaald en de normen worden vertaald in gedragsregels en voorschriften. Dat wil je natuurlijk graag aan je peuter meegeven. Dat kan op verschillende gebieden. Daarbij behoort, goed zijn voor je medemens, niet vloeken en behulpzaam zijn voor anderen. Laat hem zien dat het niet uitmaakt om fouten te maken, zolang hij of zij zijn excuses vervolgens maar wel aanbiedt. Kinderen hebben gewoonweg grenzen nodig, en hoe moeilijk dat soms ook kan zijn, is het wel erg nodig. Door goede regels op te stellen krijg je een liever kind dat zich tevens veilig en bemind voelt. De peuterspeelzaal kan ook een goede plek zijn voor je kind om zich beter te ontwikkelen. Hij of zij komt dan ook in contact met andere kinderen, waar wellicht ook andere omgangsregels zijn vastgesteld.
Driftbuien van peuters
Tijdens de opvoeding van een peuter zal je regelmatig merken dat zij te maken krijgen met driftbuien. Als peuters een driftbui krijgen, kan het zijn dat zij zich nadien schuldig voelen. Omdat hij of zij zich nog niet goed kan uitdrukken in woorden, worden ze soms boos. Een driftbui kan allerlei oorzaken hebben, waaronder honger of vermoeidheid, jaloezie, afkeer tegen iets of iemand, behoefte kenbaar maken of het kan zelfs een erfelijke aanleg zijn.
Als je merkt dat je peuter een driftbui heeft, is het raadzaam om zelf gewoon kalm te blijven. Negatieve aandacht richting je zoon of dochter zal er alleen maar voor zorgen dat het gevoel versterkt. Vertel hem of haar dat je veel van hem houdt, maar dat je dit gedrag niet accepteert. Sluit hem of haar echter niet op in een aparte kamer, maar zet je peuter liever in de hoek. Uiteraard moet je hem of haar ook niet te lang straffen, want het hoort bij de leeftijd. Zoals gezegd valt de opvoeding van een peuter niet mee, maar met behulp van bovenstaande tips gaat het in ieder geval gemakkelijker.