Categories: Overig

Hoe kan ik gastouder worden?

Naast kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang, kun je je kind ook onder brengen bij een gastouder. Tegenwoordig is deze optie zelfs erg populair, omdat je je kind dan in een kleinere en vertrouwde omgeving brengt. Maar hoe wordt je precies een gastouder? In dit artikel leggen we aan geïnteresseerde (ouders) uit hoe je een gastouder kunt worden.

Als je gastouder wilt worden, moet je voldoen aan een aantal eisen. Zo moet je een geschikt diploma hebben en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG-verklaring). Daarnaast moet je ingeschreven staan bij een geregistreerd gastouderbureau. We zullen deze eisen nog wat meer toelichten.

Diploma gastouder en EHBO

Gastouders hebben de juiste diploma’s of vooropleiding nodig om in het werkveld aan de slag te mogen. Op de website van de overheid vind je een lijst met alle diploma’s die van toepassing zijn voor gastouders. Staat jouw vooropleiding daar niet tussen? Je kunt bij DUO (dienst uitvoering onderwijs) laten uitzoeken of het toch volstaat. Daarnaast is het certificaat goed gastouderschap, behaald voor 2011, of een Ervaringscertificaat (EVC) vóór 1 januari 2012 ook. Tot slot zijn gastouders ook verplicht om een EHBO-diploma te halen en te onderhouden.

Inschrijven bij een gastoudersbureau en VOG-verklaring

Vervolgens moet je, om te kunnen als werken als gastouder, ingeschreven bij een gastouderbureau. Gastouderbureaus zijn geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). Je kunt je alleen inschrijven op je opvangadres. Ook heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag nodig voor het werk als gastouder. Deze kun je aanvragen bij uw gemeente. Ook uw huisgenoten moeten deze aanvragen.

Andere eisen

Naast de eisen die hierboven genoemd zijn, moet je boven de 18 jaar zijn en een erkende Nederlandse taal spreken (Nederlands of Fries). Het gastouderbureau waar je ingeschreven staat is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de gastouder. Om die reden kan een gastouder nooit een gastouder en houder van een gastouderbureau tegelijk zijn. De houder kan zichzelf namelijk niet controleren op kwaliteit.

Bron: www.rijksoverheid.nl

Janny Blokhuis

Janny Blokhuis is een ervaren pedagogisch adviseur met meer dan 15 jaar ervaring in de kinderopvangsector. En heeft gewerkt met diverse kinderopvangcentra om hun pedagogische beleid en programma's te verbeteren. Janny is gepassioneerd over de ontwikkeling van jonge kinderen en gelooft sterk in de kracht van een stimulerende en veilige opvangsomgeving.

Recent Posts

Waar moet je op letten bij een nanny inhuren?

Het inhuren van een nanny is een belangrijke beslissing die zorgvuldig moet worden overwogen. Er…

2 maanden ago

De voordelen van een nanny in de buurt

Een nanny in de buurt kan een geweldige oplossing zijn voor drukke gezinnen die op…

3 maanden ago

Tips om een betrouwbare oppas in de buurt te Vinden

Het vinden van een betrouwbare oppas in de buurt kan soms lastig zijn, vooral als…

3 maanden ago

Hoe vind je de perfecte nanny in jouw buurt?

Het vinden van de juiste nanny voor jouw kind kan een uitdaging zijn, vooral als…

3 maanden ago

De belangrijkste vragen om te stellen tijdens een bezoek aan een kinderopvang

Het bezoeken van een kinderopvang is een belangrijke stap in het selectieproces. Het stelt je…

3 maanden ago

Kinderopvang versus Gastouderopvang: Wat past het beste bij jouw gezin?

Als het gaat om de zorg voor jouw kind, zijn er verschillende opties om te…

3 maanden ago