Categories: NieuwsOverig

Geen stints meer: wat nu?

Met ingang van dinsdagnacht mochten Stints niet meer de weg op, omdat uit het onderzoek van de inspectie twijfels bestaan over de technische constructie van de Stint. De problemen die gevonden zijn kunnen ertoe leiden dat de Stint stilvalt of niet meer kan remmen. Voor de overheid en eerder al vele kinderopvangorganisaties reden om ze niet meer te gebruiken. Deze wijziging zorgt ervoor dat Kinderopvangorganisaties in allerijl busjes moeten inhuren of andere alternatieve vervoersmiddelen moeten inschakelen. Ouders maken zich zorgen over de kosten. Wie gaat hiervoor opdraaien en wat zijn de alternatieven?

Zorgen van ouders

Veel ouders hebben een dubbel gevoel bij het besluit. Want hoewel veiligheid voorop staat en ze achter het besluit staan, maken zij zich wel zorgen over de kosten. ‘Busvervoer is heel erg duur’, zegt Boink-voorzitter Gjalt Jellesma. Hij maakt zich zorgen omdat de vervoerskosten in de uurprijs verwerkt zijn. “Busvervoer is heel duur”, zegt Boink-voorzitter Gjalt Jellesma. Dat is best zorgelijk omdat het component vervoer zit in bijna alle gevallen in de uurprijs verwerkt. Om de kosten te dekken zou het kunnen dat de uurprijzen van de buitenschoolse opvang, die al hoog zijn, stijgen.

Dit wordt bevestigd door de Brancheorganisatie Kinderopvang. ‘De kosten lopen nu op. We houden ons nu nog niet bezig met het kostenvraagstuk, maar je zou kunnen denken dat een structurele kostenverhoging wordt doorberekend aan de ouders’, zegt een woordvoerder.

Alternatieven

Om de kosten niet te veel te laten oplopen zoeken kinderdagverblijven naar alternatieven. Veel kinderopvang hebben door de snelle invoering van het verbod nog geen financieel vergelijkbaar alternatief. Zo wordt er gebruik gemaakt van busjes, taxi’s en zetten sommige kinderopvangorganisaties bakfietsen in. Karin Moons van opvangbedrijf SWK Groep heeft vertrouwen in een structurele oplossing. “Er was een tijdperk, niet zo gek lang geleden, dat er helemaal geen Stints waren. Toen werden ook kinderen vervoerd. We moeten kijken wat nu de meest veilige en efficiënte manier is.” Andere kinderdagopvang kiezen ervoor om de kinderen lopend te halen. En daar zijn de kinderen volgens Linda Sirach van Kinderopvang Kiki Nous niet blij mee. ‘De stint was echt een uitje voor ze.’

De Brancheorganisatie Kinderopvang vindt het besluit om de Stints op de openbare weg te verbieden, wijs en verstandig. Voorzitter Felix Rottenberg hoopt op een structurele oplossing en is er van overtuigd dat er een veilig alternatief voor de Stint kan komen.

Janny Blokhuis

Janny Blokhuis is een ervaren pedagogisch adviseur met meer dan 15 jaar ervaring in de kinderopvangsector. En heeft gewerkt met diverse kinderopvangcentra om hun pedagogische beleid en programma's te verbeteren. Janny is gepassioneerd over de ontwikkeling van jonge kinderen en gelooft sterk in de kracht van een stimulerende en veilige opvangsomgeving.

Recent Posts

Waar moet je op letten bij een nanny inhuren?

Het inhuren van een nanny is een belangrijke beslissing die zorgvuldig moet worden overwogen. Er…

2 maanden ago

De voordelen van een nanny in de buurt

Een nanny in de buurt kan een geweldige oplossing zijn voor drukke gezinnen die op…

3 maanden ago

Tips om een betrouwbare oppas in de buurt te Vinden

Het vinden van een betrouwbare oppas in de buurt kan soms lastig zijn, vooral als…

3 maanden ago

Hoe vind je de perfecte nanny in jouw buurt?

Het vinden van de juiste nanny voor jouw kind kan een uitdaging zijn, vooral als…

3 maanden ago

De belangrijkste vragen om te stellen tijdens een bezoek aan een kinderopvang

Het bezoeken van een kinderopvang is een belangrijke stap in het selectieproces. Het stelt je…

3 maanden ago

Kinderopvang versus Gastouderopvang: Wat past het beste bij jouw gezin?

Als het gaat om de zorg voor jouw kind, zijn er verschillende opties om te…

3 maanden ago