Categories: Gastouder

Gastouder zijn: even lekker oppassen of hard werken?

Nu er weinig werk is in de kinderopvangbranche kiezen veel mensen voor het werken als gastouder. Voor kinderen heeft een gastouder een aantal voordelen ten opzichte van een kinderdagverblijf. Zo bevinden kinderen zich altijd in een huiselijke omgeving, ze hebben geen last van wisselende diensten van leidsters en ze krijgen veel gerichte aandacht. Gastouders vinden dit zelf ook erg prettig. Maar even lekker oppassen met een koekje en een kopje thee is het zeker niet. Werken als gastouder is een serieuze baan.

Maar word je als gastouder wel serieus genomen?

Een gastouder moet aan veel regels voldoen. Je moet dan ook minstens zo goed zijn in boterhammen smeren als in het bijhouden van je administratie. Een gastouder heeft het er dus maar druk mee. Thea van Galen bevestigt dat. Zij werkt sinds twee jaar bij drie gezinnen, verdeeld over vijf dagen.

Een dikke map vol formulieren

‘Ik schrok wel even toen het gastouderbureau een map aanleverde.’ vertelt Thea. ‘Daarin zitten heel veel formulieren. Denk aan een medicijngebruik, ongevallen, adresgegevens, bijzonderheden kinderen en fotogebruik­ formulier. Daarnaast moet je altijd een kopie van Verklaring Omtrent Gedrag, je diploma, je ID en EHBO op zak hebben.

Je volgt jaarlijks een herhaling EHBO en er worden ook andere cursussen verplicht gesteld. Zo heb ik laatst via e­learning mijn kennis bijgespijkerd over de nieuwe wet kindermishandeling. Tot slot moet je je uren bijhouden, anders kun je geen inkomsten innen. Ben je een zzp’er dan komt daar nog meer bij, maar niet elke gastouder is zzp’er. Dat is namelijk niet verplicht, hoewel het voordeel op kan leveren.’

Hoewel de map vol met formulieren misschien een groot obstakel lijkt is het toch geen reden om niet als gastouder aan de slag te gaan. De meeste formulieren heb je niet dagelijks nodig. Bovendien heb je ook veel administratieve werkzaamheden als je op een kinderdagverblijf werkt. Een gastouder hoeft geen vergaderingen bij te wonen, notulen te lezen, dagoverdracht te doen, kindregistratie bij te houden en een schoonmaakrooster te maken.

Liever werken als gastouder of in een kinderdagverblijf?

Thea heeft jarenlang op een kinderdagverblijf gewerkt. Werken op een kinderdagverblijf heeft voor haar zelf een aantal voordelen ten opzichte van haar huidige werk als gastouder. Als ze nu ziek is of om een andere reden niet kan werken heeft ze ook geen inkomsten. Bovendien bouw je als gastouder geen pensioen of vakantiedagen op. Daarnaast is het werken als gastouder best onzeker omdat je geen langlopende contracten kunt krijgen.

Makkelijk oppasbaantje

De mensen in je omgeving hebben misschien niet altijd een realistisch beeld van het werk van
een gastouder. Ook Thea krijgt regelmatig cliché’s te horen. ‘Er zijn nog steeds mensen die mijn werk zien als een makkelijk oppasbaantje waar je toch alleen maar beetje koffie drinkt en op de kinderen let. Dat als ik niet op een kinderdagverblijf werk ik dus niet echt werk. Of mensen, die me juist vertellen dat ik op een kinderdagverblijf moet gaan werken, want ik word toch zo aangenomen. De kinderopvangcrisis is duidelijk niet bij iedereen bekend.’

Het werken als gastouder in een gezin

Een gastouder treft op rustige dagen voorbereidingen voor komende dagen. Zo worden er knutselactiviteiten voorbereid en samen met de ouders wordt er een planning gemaakt. Zo’n planning kan er elke dag anders uit zien, bijvoorbeeld omdat er een sporttraining komt te vervallen.

Thea geeft aan dat je als gastouder steeds alert bent. Een officiële pauze waarbij je je even terug kunt trekken heb je niet. ‘Er zijn dagen dat je constant in de weer bent, bijvoorbeeld als de oudste kinderen een studiedagen hebben. Meestal heb je wel even één of twee relaxmomentjes hoor. Maar werken als gastouder is 200% professioneel werken!’

Janny Blokhuis

Janny Blokhuis is een ervaren pedagogisch adviseur met meer dan 15 jaar ervaring in de kinderopvangsector. En heeft gewerkt met diverse kinderopvangcentra om hun pedagogische beleid en programma's te verbeteren. Janny is gepassioneerd over de ontwikkeling van jonge kinderen en gelooft sterk in de kracht van een stimulerende en veilige opvangsomgeving.

View Comments

  • Helemaal mee eens. Als professioneel gastouder ben je de hele dag in de weer om kwalitatief goed opvang te bieden. En ook als de kinderen zijn opgehaald gaat je werkdag gewoon door met administratie en schoonmaak. Iets waar veel mensen niet bij stil staan. Er zit een wezenlijk verschil tussen een 'gewone' oppas en een gastouder.

  • En ik denk dat een gastouder die als zzper bij zichzelf thuis werkt en daar gemiddeld vijf kindjes per dag en soms nog een extra BSO kindje erbij opvangt nog veel drukker is dan een gastouder die aan huis werkt met twee of drie kindjes. Daarnaast heb je dan ook nog eens je eigen huis dat je ter beschikking en eigenlijk "in dienst van" de opvangkindjes ingericht hebt, de verplichtingen waarna je RIE technisch aan moet voldoen, de boodschappen die je voor de opvang nodig hebt, de investeringen die je doet ten bate van de opvang, de vele extra wasjes, bedjes en ander materiaal dat steeds verschoond en gereinigd moet worden. de doorgaans vele uren die we draaien doordat we ruimere openingstijden hebben dan de meeste kinderdagverblijven. Het feit dat je er altijd alleen voor staat en niet even iets kan delegeren aan een collega en jij dus zelf moet blijven bijscholen omdat je steeds van alle markten thuis moet zijn. Kortom nog meer extra taken en doorgaans meerdere kindjes die je tegelijkertijd verzorgd waardoor je nog eens drukker bent. Nee werken als gastouder is zeker niet een makkelijk lui baantje maar een fulltime verantwoordelijke job die helaas door de meeste mensen zwaar onderschat wordt.Maar het is ook een wereldbaan en ik zal niets anders willen alleen als we eindelijk eens de erkenning krijgen die we verdienen zal wel eens prettig zijn en dan met name ook van de overheid.

  • wat mij betreft hard werken je bent dan wel thuis maar je eigen huishoudelijke taken moet je meestal uitvoeren als je huis weer leeg is en dat is bij mij vaak na vijf uur wanneer het ook tijd is voor de avond maaltijd eigen kinderen sport en noem maar op

  • Ik werk al jaren in de kinderopvang en ben sinds een jaar of vijf gastouder.Ik zorg bij mij thuis voor vier kindjes in de leeftijd van 10 maanden tot 5 jaar.Heerlijk om te doen,heb er veel plezier in,haal er voldoening uit en ben dol op 'mijn'kindjes.
    Maar het is zeker geen licht baantje;je hebt de zorg en verantwoording voor iemands kostbaarste 'bezit'.Je moet de kwaliteiten en ervaring hebben om de kindjes een vertrouwde,veilige,stabiele en prettige omgeving te bieden.
    Dus moet je ook zorgen voor een schoon,veilig huis,geschikt speelgoed,voldoende bedjes,kinderstoelen etc.Je administratie moet op orde zijn,je ehbodiploma en VOG geldig.Het liefst ook flexibel zijn zodat de ouders hun kind(eren) ook op niet vaste tijden naar je kunnen brengen.Je moet kunnen inspelen op de behoeftes van kinderen in verschillende leeftijden.Tandjes krijgen,zindelijkheid,jaloezie,driftbuien,verlatingsangst;hoe ga je ermee om.
    Je moet ook met de ouders kunnen omgaan,belangstelling tonen in de thuissituatie van het kind.Je moet een goede balans weten te vinden in een persoonlijke en zakelijke verhouding tussen de ouders en jijzelf.
    Maar het allerbelangrijkste is dat de kindjes zich fijn en vertrouwd bij je voelen.Je kunt en hoeft hun ouders niet te vervangen,maar je bent wel belangrijk in hun leven,een stabiele factor.Dus is dat hetzelfde als een buurmeisje wat een avondje oppast?Is het een luizenbaantje waarbij de kinderen altijd zelf spelen en je je eigen gang kunt gaan?Nee,dat dacht ik niet!Daarom ben ik erg blij met de strengere eisen die er tegenwoordig aan gastouders worden gesteld;niet iedereen kan het zomaar worden;je moet er wel wat voor doen.Dat geeft mij meer het gevoel dat het een volwaardige baan is.Waar ik heel veel plezier in heb!

    • Helemaal eens met bovenstaand. Het is een way of live en niet zomaar een baantje

  • Ik wilde graag weten of de vraag naar gastouders hoog is of is het moeilijk gezinnen te vinden die gastouders zoeken? Regio Rotterdam.

    • Van dat inkomen ben ik het helemaal mee eens. Want na aftrek van belasting en kosten blijkt dat je werkt voor maar ong. € 3, 50 per uur. En dat staat absoluut niet in verhouding tot de verantwoording die je draagt.

  • Voor alle reacties op bovenstaand artikel......helemaal waar.... .en ik vind dat de gastouder wel eens wat meer waardering mag krijgen ook o.a. in de vorm van een verhoging van hun vergoeding per uur. Dit is in feite gewoonweg een lachertje als het wordt afgezet tegenover hun werkzaamheden/diploma's en cursussen/flexibiliteit / verantwoordelijkheden etc.

  • Helemaal bij eens. Het is een heerlijke baan, maar vaak is het enige moment dat ik even kan "zitten" tijdens het brood-eten om 11:30 uur. En zelfs dan moet je vaak nog even in de benen. Maar het is zulk dankbaar werk. Daar heb ik echt wel die 200 % inzet voor over. Elke morgen voel ik me weer heerlijk fit om aan de slag te gaan. 's Avonds vaak moe maar voldaan. Soms even een tukje van een minuut of 15-20 en dan ben ik er wel weer. Dan lekker weer van alles klaarzetten voor de volgende dag, of nog snel even een boodschapje doen. De meeste inspiratie krijg ik door de verwachtingsvolle snoetjes van de kinderen voor me te zien die er de volgende morgen zullen zijn. Maar dat geeft je ook motivatie om je wat te verdiepen in je vakgebied, wat sociale uitwisselingen te hebben met collega's of je administratie weer bij te werken. Kortom: ik ben er echt veel te laat mee begonnen!

  • Wat dacht je van zieke kinderen zieke ouders sterfgevallen in de familie ? Je staat overal heel dichtbij !

    • Je kunt na werktijd niet de deur achter je dicht trekken en naar huis gaan... In plaats daarvan moet je je hele huis weer tip top schoon en opgeruimd hebben voor de volgende dag :-)

  • Wat als je zelf ziek wordt. ik lag met een nierbekkenontsteking in het ziekenhuis en het enige waar ik aan kon denken was "hoe moet ik voor mijn vraagouders achterwacht regelen voor die 3 weken?" en hoe zouden ze reageren?

    • Heel herkenbaar, en heb dan maar een goed gastouderbureau die dit voor je kan regelen? Vaak ben je, zeker de eerste dagen, toch echt op jezelf en hun familie aangewezen. Ik heb nu afspraken gemaakt met een vaste collega, we vervangen elkaar bij ziekte en vakantie indien dit gewenst is door de ouders. Maakt wel meteen een goede indruk bij de intake als ik ze dat kan vertellen.

Share
Published by
Janny Blokhuis

Recent Posts

Waar moet je op letten bij een nanny inhuren?

Het inhuren van een nanny is een belangrijke beslissing die zorgvuldig moet worden overwogen. Er…

3 maanden ago

De voordelen van een nanny in de buurt

Een nanny in de buurt kan een geweldige oplossing zijn voor drukke gezinnen die op…

4 maanden ago

Tips om een betrouwbare oppas in de buurt te Vinden

Het vinden van een betrouwbare oppas in de buurt kan soms lastig zijn, vooral als…

4 maanden ago

Hoe vind je de perfecte nanny in jouw buurt?

Het vinden van de juiste nanny voor jouw kind kan een uitdaging zijn, vooral als…

4 maanden ago

De belangrijkste vragen om te stellen tijdens een bezoek aan een kinderopvang

Het bezoeken van een kinderopvang is een belangrijke stap in het selectieproces. Het stelt je…

4 maanden ago

Kinderopvang versus Gastouderopvang: Wat past het beste bij jouw gezin?

Als het gaat om de zorg voor jouw kind, zijn er verschillende opties om te…

4 maanden ago