Je zou misschien verwachten dat kinderen vaker buiten slapen in landen waar het warm is. Maar juist in Scandinavische landen is buiten slapen erg populair. Ook in Nederland zie je steeds vaker babyslaaphuisjes, ook bij kinderopvang.
In Finland bijvoorbeeld wordt door het consultatiebureau het advies gegeven om de baby (vanaf twee weken) buiten te laten slapen. Dit doen ouders dan meestal in de kinderwagen. De babyfoon of thermometer wordt bij het kindje in de kinderwagen geplaatst. Pas als de temperatuur onder de -10 graden Celsius daalt wordt het afgeraden om de baby’s buiten te laten slapen. Natuurlijk moeten ze wel gekleed zijn naar de weersomstandigheden.
Misschien moet je het gewoon eens ervaren hebben, maar ouders zijn er heel duidelijk over. Baby’s, die buiten slapen:
– slapen langer
– slapen ’s nachts ook beter binnen
– worden met een beter humeur wakker
– zijn minder vaak ziek.
Daar komen nog redenen bij zoals de gezonde buitenlucht en vitamine D. Ook een onderzoek in 2008 heeft deze resultaten bevestigd.
De voordelen van buiten slapen voor een kinderopvang zijn er ook. Kinderen liggen vaak afgelegen waardoor ze niet worden afgeleid door de activiteiten binnen in de kinderopvanglocatie. Sterker nog, ze krijgen allerlei geluiden van de natuur mee, zoals fluitende vogels en ritselende bladeren. ‘Niet alleen volwassenen worden daar rustig van, ook kinderen.’ zo ervaart kinderdagverblijf Pinkeltje in Balkbrug. Bij kinderdagverblijf Tomtiedom gebruiken ze een speciale vierseizoenen buitenslaapzak om de kinderen altijd passend te kunnen kleden als ze buiten slapen.
Het kinderdagverblijf zal de ouders om toestemming vragen om hun kind buiten te laten slapen.
De huisjes lijken een beetje op een konijnenhok. Bij kinderopvang zie je ze meestal op ooghoogte zodat de medewerkers niet hoeven te bukken en de kinderen altijd in het zicht liggen. Een zijde is voorzien van deurtjes waar de baby makkelijk doorheen past. Door het horrengaas kunnen er geen insecten in. Meestal kunnen kinderen er tot hun tweede jaar in slapen.
Een babyslaaphuisje wordt ook wel een ‘lutje potje’ genoemd, dat is Gronings. Lutje betekent klein en potje betekent baby. In 1941 werd het eerste babyhuisje getimmerd in opdracht van Huisarts Posthumus. Hij vond dat baby’s meer buiten moesten zijn. Dat is goed voor de longen en de weerstand van baby’s. Al snel sliepen veel baby’s buiten en konden de moeders buiten werken terwijl ze een oogje op de baby konden houden.
Foto boven: babyslaaphuisjes bij kinderdagverblijf de Beestenboel in Roermond.
Foto onder: de buitenslaaphuisjes bij het kinderdagverblijf de Kabouter in Aalten bevallen goed.
Heb jij ervaring met baby’s, die buiten slapen op het kinderdagverblijf? Laat het ons weten! Ook foto’s zien we graag!
Het inhuren van een nanny is een belangrijke beslissing die zorgvuldig moet worden overwogen. Er…
Een nanny in de buurt kan een geweldige oplossing zijn voor drukke gezinnen die op…
Het vinden van een betrouwbare oppas in de buurt kan soms lastig zijn, vooral als…
Het vinden van de juiste nanny voor jouw kind kan een uitdaging zijn, vooral als…
Het bezoeken van een kinderopvang is een belangrijke stap in het selectieproces. Het stelt je…
Als het gaat om de zorg voor jouw kind, zijn er verschillende opties om te…
View Comments
Bij onze kinderopvang (de Kroost in Zeist) slapen de baby's in ouderwetse wandelwagens buiten.
wij hebben ook twee buitenbedjes, fantastisch!
niet alle kinderen mogen erin van hun ouders maar onze ervaring is ook dat ze er heerlijk in slapen!
Nul vier in Tilburg ook. Onze kinderen vonden/ vinden het super
Kinderdagverblijf het Merelhuis maakt ook met veel plezier gebruik van Lutje Potje buitenslaaphuisjes!
Little Jungle Kinderopvang te Eindhoven had dit al ruim 10 jaar geleden. Na drie jaar werd dit gezonde initiatief gestopt omdat het merendeel v/d ouders bang was dat hun kind "ontvoerd" zou worden. Domme gedachte, maar helaas.
Zo dom vind ik dat niet.
Bij ons op het kinderdagverblijf Baloe in Wormer worden ze ook gebruikt en in het begin was ik ook heel erg sceptisch, maar na gebruik merkte ik hoe heerlijk de kinderen buiten slapen. In de winter liggen ze met een dikke slaapzak, handschoentjes en mutsje op te slapen en in de zomer heerlijk in hun shirtje. Ik vind het zeker een aanrader.
Ik weet toevallig dat sinds afgelopen week er ook 2 van deze huisjes bij de kinderopvang staan waar ik mijn dochter heen breng... Echt ervaring heb ik niet maar ik laat mijn dochter met mooi weer als ik er zelf bij ben ook buiten in de kinderwagen slapen!!
Bij ons op kdv de tuimelaar in eindhoven slapen onze kindjes al jaren buiten. Echt super! Kinderen slapen heerlijk. Om jaloers op te worden!
We hebben hele fijne ervaringen met het buiten slapen van kinderen bij Agrarisch kinderopvang de Vlindertuin in Kampen. Kinderen die erg gevoelig zijn om wat voor reden dan ook slapen prima in een buitenbedje. Sinds kort gebruiken we andere bedjes van IkSlaapBuiten en deze bevallen ons prima.
Ik heb er nog nooit van gehoord maar klinkt niet gek om te proberen.
Mijn zoon heeft op De Beestenboel gezeten..en heeft altijd heerlijk buiten geslapen!!! Echt super en aan te raden!!!
Wij gebruiken precies dezelfde buitenbedjes op kdv eigenwijs in Enschede.
Wij hebben er een toestemmingsverklaring voor die ouders moeten ondertekenen, willen ze dat hun kind hierin slaapt.
Maar kinderen die binnen slecht slapen, slapen vaak buiten vaak erg goed merken wij!
Onze dochter heeft heel veel buiten geslapen op het KDV, ze vond het heerlijk. Laatst, inmiddels net 4, was ze moe en wilde ze op het KDV een middagdutje doen. Ze vroeg zelf of ze buiten mocht slapen. Zegt genoeg, toch?
Onze zoon van 2 vindt het helemaal niks, slaapt liever binnen.
hallo , Ik heb het vroeger altijd al gedaan met mijn kinderen die sliepen heerlijk buiten in de kinderwagen . en ja dat is al enige jaren geleden v.a. 1971 mijn eerste kind en in 1991 mijn tweede kind . en later mijnn kleinkindje en die is nu ook al weer 10 jaar . mijn ervaring is geweldig .