Categories: Kinderwelzijn

Binnenkijken! Kinderopvang ’t Eiland Groningen

Ben je ook zo nieuwsgierig? Wij wel! Daarom willen we graag af en toe even binnenkijken bij een kinderopvang. Op kinderopvang.org kunnen kinderopvangorganisaties zelf informatie toevoegen aan hun pagina zodat ouders makkelijk de beste kinderopvang voor hun kind kunnen vinden. Omdat we nog meer willen weten bezoeken we ook zelf een kinderdagverblijf of gastouder.

Het eerste kopje koffie in deze reeks drinken we bij ’t Eiland kinderopvang in Groningen. Naast een kinderdagverblijf vind je in dit prachtige pand in het Zuiderpark (vlakbij het Centraal Station) ook een BuitenSchoolse Opvang en nog veel meer… Tijd voor een kopje koffie met Eefke en Nienke!

Voor wie verzorgen jullie kinderopvang?

Bij ’t Eiland in Groningen kun je vanaf het begin terecht. We hebben een groep baby’s, die noemen we ‘de Baai’. In de babygroep is plek voor maximaal 9 baby’s. De groep met peuters (maximaal 15 kinderen) noemen we ‘de Duinen’. We zijn nog niet eens een jaar bezig, maar zitten al zo goed als vol. Dat is boven onze eigen verwachting!

Na het kinderdagverblijf begint de Buitenschool. Die naam willen we zoveel mogelijk eer aan doen. We zitten middenin de stad maar zijn ook veel buiten. Daarvoor hebben we een tuin, maar we gaan ook graag op pad met de kinderen.

Wat bieden jullie nog meer?

Kenmerkend aan het Eiland is dat we steeds in ontwikkeling zijn. Dat betekent dat we nu heel veel verschillende activiteiten bieden en dat kan over een tijdje een heel ander programma zijn. Nu organiseren we onder andere peuterdans, muzieklessen en thema-activiteiten. Daar mag trouwens iedereen aan meedoen. Daardoor hebben we ook een grote groep kinderen, die hier incidenteel komen als er iets leuks is zoals een circusvoorstelling.

Hoe is jullie relatie met ouders?

We willen steeds in gesprek blijven met ouders en daarin vinden we openheid heel belangrijk. Samen spelen we een rol in de opvoeding van hun kind. We willen opvang bieden, die ‘goed’ is voor kinderen. Dus we moeten in openheid met elkaar kunnen overleggen. De ouders brengen zelf ook veel expertise in, daar leren wij graag van.

Ons uitgangspunt is dan ook dat ouders hun kinderen niet naar ’t Eiland brengen omdat ze zelf tijd nodig hebben, maar dat ze de kinderen brengen omdat de kinderen hier juist iets extra’s meekrijgen. We willen graag dat ouders kunnen zeggen dat ’t Eiland goed is voor hun kind. Daar moet je samen over kunnen praten, soms heel luchtig en ook met humor.

Tijdens opvoedinspiratie avonden komt er steeds een nieuw onderwerp aan bod. Zoals ‘eten zonder dwang’ of ‘slapen’. Die avonden zijn voor alle ouders toegankelijk. Ongeveer de helft heeft ook kinderen hier op de kinderopvang.

Waar moet goed personeel in de kinderopvang aan voldoen?

Als je bij ’t Eiland werkt moet het wel klikken. Je komt hier niet om een bepaalde taak uit te voeren. Je creëert je eigen rol en dat is niet voor iedereen even makkelijk. We plaatsen geen vacatures en doen geen sollicitatierondes. Tijdens Open Crew Avonden kan iedereen hier een kijkje nemen. Als onze werkwijze bij jou past en we denken samen dat je hier een rol kunt vervullen dan kun je een keertje meelopen. Als dat van beide kanten bevalt, kijken we hoe we een waardevolle samenwerking aan kunnen gaan.

Natuurlijk moet je de juiste diploma’s hebben om in de kinderopvang te kunnen werken. Maar iedereen, die hier in de opvang werkt doet nog iets extra’s. Erik geeft bijvoorbeeld ook muzieklessen ’s middags. We willen niet dat je je hobby wegstopt, doe er juist iets mee!

Wat zijn jullie dromen voor de toekomst?

We zitten nu tien maanden in dit pand en willen nog een aantal ruimtes opknappen de komende tijd. Daarnaast dromen we van een buitenlocatie waar we vooral met de Buitenschool leuke activiteiten kunnen doen. Voor ons is zo’n plekje in de natuur een grote wens.

Binnenkijken bij ’t Eiland kinderopvang Groningen

Het eerste dat opvalt tijdens de rondleiding van Nienke is dat veel personeel en kinderen op sloffen rondlopen. De sloffen in combinatie met de mooie oude stadsvilla geven ’t Eiland direct een heel gezellige sfeer. In de gang staan tassen van jute met namen van kinderen er op. In de tassen zitten de jasjes en sjaals. Een meisje heeft net fruit gehaald in de keuken. Samen met Nils gaat ze fruit maken voor de rest van de groep. ’s Middags bereiden de peutertjes samen met huiskok Evert-Jan een warme biologische maaltijd in de keuken. ’t Eiland heeft een eigen huisdiëtiste en maaltijden worden bereid op basis van de gedachte dat kleintjes direct met de pot mee eten, zoals Stefan Kleintjes dat ook omschrijft in zijn boek ‘Eten voor de Kleintjes’.

Het pand van ’t Eiland is een oude stadsvilla met veel verschillende ruimtes. Steeds als er een deur opengaat is het weer een verrassing wat er achter zit. Als je verwacht dat het een kast is, kom je opeens in een gang of grote ruimte. De baby’s zitten in een andere kamer op de begane grond waar ze veilig kunnen tijgeren en in de gaten gehouden worden door de begeleiding.

Via een verrassingsdeurtje kun je naar beneden. Beneden is ook weer een bijzondere indeling. Je vindt er een splinternieuwe keuken van Cook-Ing waar Inge Janknegt biologische vegetarische maaltijden maakt, die ouders kunnen bestellen zodat ze het avondeten direct mee kunnen nemen vanaf de kinderopvang. Inge brengt de maaltijden ook rond in Groningen met haar bakfiets, dus ze bakt heel wat uurtjes in haar keuken in ’t Eiland. Naast Cooking vind je ook Lokaal en Lekker in het pand. Dorien van Lokaal en Lekker stelt lunchkratten samen met lokale biologische producten. De dames van Verloskees en Echotoon zitten in de Verwachtkamer onderin ’t Eiland. ‘Je kunt dus echt al vanaf het prilste begin bij ’t Eiland terecht.’ lacht Nienke.

Beneden is ook een ‘BSO-grot’. De kinderen hebben daar op de muren een ondergronds gangenstelsel geschilderd. Het thema is komende tijd ‘het heelal’ dus Jupiter en Mars van papier maché staan al te drogen.

Boven zijn nog twee verdiepingen met kantoren, flexplekken (handig als ouders daar zelf willen werken), een spreekkamer waar massages zijn, een atelier, een vergaderruimte, een grote ruimte waar yoga, peuterdans, kleurenanalyses en nog heel veel meer wordt gegeven én een muziekruimte.

De ruimtes zijn nog niet allemaal ‘af’. Nienke vertelt dat de GGD de dag ervoor op visite is geweest. Hoewel ze het zelf vervelend vond dat nog niet alles netjes afgewerkt is, zei de mevrouw van de GGD dat voor kinderen veiligheid belangrijk is, maar dat zo’n ruimte juist heel inspirerend kan zijn. Eigenlijk sluit dat perfect aan bij het motto van ’t Eiland; steeds in ontwikkeling!


Als kinderopvang kun je op kinderopvang.org zelf informatie geven over jouw organisatie. Zoek dus snel jouw kinderopvang op kinderopvang.org en vertel jouw verhaal.

Janny Blokhuis

Janny Blokhuis is een ervaren pedagogisch adviseur met meer dan 15 jaar ervaring in de kinderopvangsector. En heeft gewerkt met diverse kinderopvangcentra om hun pedagogische beleid en programma's te verbeteren. Janny is gepassioneerd over de ontwikkeling van jonge kinderen en gelooft sterk in de kracht van een stimulerende en veilige opvangsomgeving.

Recent Posts

Waar moet je op letten bij een nanny inhuren?

Het inhuren van een nanny is een belangrijke beslissing die zorgvuldig moet worden overwogen. Er…

3 maanden ago

De voordelen van een nanny in de buurt

Een nanny in de buurt kan een geweldige oplossing zijn voor drukke gezinnen die op…

4 maanden ago

Tips om een betrouwbare oppas in de buurt te Vinden

Het vinden van een betrouwbare oppas in de buurt kan soms lastig zijn, vooral als…

5 maanden ago

Hoe vind je de perfecte nanny in jouw buurt?

Het vinden van de juiste nanny voor jouw kind kan een uitdaging zijn, vooral als…

5 maanden ago

De belangrijkste vragen om te stellen tijdens een bezoek aan een kinderopvang

Het bezoeken van een kinderopvang is een belangrijke stap in het selectieproces. Het stelt je…

5 maanden ago

Kinderopvang versus Gastouderopvang: Wat past het beste bij jouw gezin?

Als het gaat om de zorg voor jouw kind, zijn er verschillende opties om te…

5 maanden ago