Bijna iedere ouder kent het ongemakkelijke moment wel: je bent op bezoek bij iemand en in het enthousiasme van je kind gaat er iets stuk. Erg vervelend natuurlijk en dan maar hopen dat het niet om iets gaat met een hoge emotionele waarde. En die ongelukjes kunnen natuurlijk ook in eigen huis voorkomen. Hoe zit het eigenlijk als je kind iets in huis of bij een ander kapotmaakt? Moet je daar zelf de rekening voor betalen of ben je daar ook voor verzekerd?
Wanneer je kind thuis iets kapotmaakt
Veel ouders richten hun huis al ‘kidsproof’ in. Geen witte bank, een duur tapijt of antieke beeldjes op kindhoogte. Slim, zo wordt de ergste schade al beperkt. Maar ieder kind knoeit weleens limonade over iets of stoot per ongeluk iets om. Soms wordt dit gedekt door de inboedelverzekering. Wat de precieze dekking is verschilt per verzekeraar en je moet wel voor een allriskverzekering hebben gekozen. De meeste verzekeraars eisen wel dat het om een ongelukje gaat in het geval van schade. Als je kind een bord kapot gooit in een boze bui, dan zal een verzekeraar niet uitkeren. Het is slim om een allrisk dekking af te sluiten, want daaronder valt ook de schade door eigen schuld. Kijk per verzekering wat de mogelijkheden zijn.
Wanneer je kind iets kapotmaakt bij een ander
Wanneer je kind iets omstoot bij een ander in huis kan je geen aanspraak maken op je inboedelverzekering, want dat geldt alleen voor schade aan je eigen inboedel. Hiervoor kan je de aansprakelijkheidsverzekering aanspreken. Echter zal er wel per verhaal bekeken worden of de verzekeraar vindt dat de schade gedekt kan worden met de aansprakelijkheidsverzekering. Stoeit je kind bijvoorbeeld met zijn brildragende oom en gaat de bril kapot tijdens het stoeien, dan zal de verzekeraar waarschijnlijk zeggen dat het de verantwoordelijkheid is van de volwassene. Daarnaast is het ook afhankelijk wat de leeftijd van je kind is om in aanmerking te komen voor de aansprakelijkheidsverzekering.
Wanneer kinderen jonger dan 14 jaar zijn, dan zijn ouders volledig verantwoordelijk voor de handelingen van hun kinderen. Ouders kunnen dus volledig aansprakelijk worden gesteld bij schade aangebracht door hun kinderen. Bij kinderen in de leeftijdsgroep van 14 tot en met 15 zijn zowel ouders als kinderen aansprakelijk. Ouders kunnen de aansprakelijkheid afschuiven op hun kind als ze kunnen aantonen dat zij het gedrag van hun kind niet konden voorkomen. Dit moet wel bewezen kunnen worden en dat is in de meeste gevallen lastig. Wanneer het kind 16 jaar of ouder is, is het in principe zelf verantwoordelijk voor de schade die het aanricht. Tot de kinderen de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt, kunnen ouders nog aansprakelijk gesteld worden als blijkt dat ouders nalatig zijn geweest. Na de leeftijd van 17 kan dit niet meer en is het kind echt zelf aansprakelijk.