Modder tussen je vingers, wachten met het plukken van aardbeien tot ze rood zijn en zaadjes zien groeien tot grote planten waar je van kunt eten. Van een moestuin kunnen kinderen heel veel leren. Het schijnt zelfs zo te zijn dat kinderen beter eten als ze weten hoe groente groeit. Maar als kinderopvang heb je misschien niet direct de kennis in huis om een moestuin te maken. We helpen je een handje want het is echt 1-2-3 geregeld!
Stap 1: maak plek bij de kinderopvang
Een bekende vorm van een makkelijke moestuin is een moestuinbak maken met tuinhout van ongeveer 1 vierkante meter (of 1,20m zodat hij makkelijker te delen is in kleinere vlakken). Deze kun je makkelijk in vlakken indelen door er touwtjes over te spannen. Zo kan elk kind een eigen vlak onderhouden. Als aan de onderkant worteldoek bevestigt heb je minder kans op onkruid.
Je hebt niet veel ruimte nodig, een halve vierkante meter is al genoeg (meer is nog leuker). Als je een tuin hebt bij de kinderopvang is dit snel geregeld. Trek desnoods drie stoeptegels los.
Misschien is bij jouw kinderopvang de buitenruimte schaars. Denk dan eens in de hoogte. Je kunt een verticale moestuin maken met een pallet of een kruidenzak, die je aan de schutting kunt hangen.
Stap 2: zaaien
Met de kinderen kun je van tevoren potjes maken om zaden in voor te zaaien. Zo kunnen ze al in de vensterbank zien hoe zaadjes kleine plantjes worden. Als de plantjes groot genoeg zijn en het is buiten warm genoeg kunnen ze buiten verder groeien. Tip: zet er ook tuinkers bij, dat is binnen een paar dagen klaar en kan direct op een broodje kaas.
Een kindermoestuin bij de kinderopvang bevat natuurlijk alleen gewassen met een gegarandeerde oogst, die ook nog eens alle kanten opgroeien:
– pompoen
– courgette
– kruiden (bijvoorbeeld bieslook en munt)
– aardbeien (moeilijk hoor, wachten tot ze rood zijn)
– maïs
– boontjes
– kleine tomaatjes
– pluksla
– wortels
Stap 3: onkruid wieden en oogsten
Zelfs in een kindermoestuin groeit weleens wat onkruid. Je kunt de kinderen leren hoe ze het onkruid weghalen, maar dat is misschien wel een risico. Soms is onkruid immers ook gewoon een mooi plantje. Het zal niet de eerste keer zijn dat kinderen plantjes eruit trekken.
Dieren bekijken
Kijk regelmatig even hoe de plantjes groeien en welke dieren in de moestuin te vinden zijn. Sommige dieren zijn heel nuttig en sommige dieren kunnen beter ergens anders in de tuin gaan spelen. Vergeet niet een vergrootglas mee te nemen om alle pootjes te kunnen tellen.
Oogstfeest
Maak van het oogsten een oogstfeest! De kinderen kunnen zelf groente plukken en in een mandje doen. Zelfs de peuters kunnen wel een salade of kruidenboter maken. Zo’n feestmaal is alleen al een moestuin waard!
Heb je al een moestuin bij de kinderopvang? Plaats dan een foto van de moestuin op jouw pagina op kinderopvang.org en plaats hieronder een bericht zodat we een mooi overzicht krijgen van alle kinderopvang met moestuin!
Ook Kinderopvang Snoopy heeft een moestuin waar we ieder jaar met de kinderen in zijn te vinden. Ik plaats een foto van onze moestuin op onze pagina!
Ook kinderopvang Snoopy heeft een moestuin. Samen met de kinderen planten we de plantjes, zaaien en oogsten we!